Wednesday, April 6, 2011

Apa Dah Jadi? ! ! !

Salam hormat dan rahayu
Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Begitulah pabila seseorang menghadapi kesusahan maupun menerima hukuman berat dari mahkamah. Apatah lagi hukuman itu melibatkan sebatan yang menyakitkan dan memberi bekas pada tubuh badan hingga ke akhir hayat.

Hukuman sebatan dikenakan ke atas seseorang yang didapati bersalah oleh mahkamah kerana melakukan jenayah berat yang antaranya, menjadi pengedar dadah, memiliki dadah atau memperdagangkan manusia, merogol, melindung warga asing, dan mendera kanak-kanak. Kesemuanya ini membawa padah dan hidup seseorang itu akan punah sepanjang hayat.
Ada banduan keluar masuk penjara dan tidak pernah insaf, malah bangga dengan perbuatan mereka, namun hukuman sebatan ini jika dikenakan ke atas mereka sudah tentu tidak akan lupa dalam hidupnya sepanjang hidup. Maklumlah, sebatan demi sebatan amat menyakitkan dan akan

meninggalkan parut pada tubuh hinggalah ke akhir hayat. USAHLAH KAMU CUBA MENDEKATI DENGAN APA JUA KEGIATAN JENAYAH YANG BOLEH MENDATANGKAN KECELAKAAN HIDUP DAN MEROBAH KESEJAHTERAAN KELUARGA.

No comments:

Post a Comment